• Головна
  • Новини
  • Ціни на продукти харчування в Україні: огляд на 20 лютого 2024 року

Ціни на продукти харчування в Україні: огляд на 20 лютого 2024 року

20.02.2024 13:59

Ціни на продукти харчування в Україні протягом останніх тижнів демонструють неоднорідну динаміку, з подорожчанням деяких категорій та стабільністю або незначним подорожчанням інших. За даними Держстату, у січні 2024 року рівень інфляції на продукти харчування та безалкогольні напої склав 0,5%, що трохи вище загального рівня інфляції (0,3%).

Овочі та фрукти:

-Сезонні овочі: Ціни на капусту, буряк, моркву та інші сезонні овочі залишаються доступними. Наприклад, середня ціна за кілограм капусти становить 12 грн, буряка – 10 грн, моркви – 14 грн.

-Фрукти: Спостерігається сезонне подорожчання цитрусових, бананів та авокадо. Середня ціна за кілограм апельсинів становить 45 грн, бананів – 40 грн, авокадо – 80 грн.

-Тепличні овочі та фрукти: Очікується, що ціни на тепличні овочі та фрукти, такі як огірки, помідори та полуниця, почнуть знижуватися з настанням весни.

М'ясо та риба:

-М'ясо: Ціни на м'ясо протягом останніх тижнів залишаються стабільними, за винятком курячого філе, яке незначно подорожчало. Середня ціна за кілограм курячого філе становить 130 грн, свинини – 110 грн, яловичини – 150 грн.

-Риба: Ціни на рибу залежать від виду та способу вилову. Наприклад, середня ціна за кілограм свіжого лосося становить 220 грн, оселедця – 90 грн, хека – 60 грн.

Молочні продукти:

-Ціни на молоко та молочні продукти протягом останніх тижнів залишаються стабільними, за винятком вершкового масла та сиру, які незначно подорожчали. Середня ціна за літр молока становить 32 грн, за пачку вершкового масла (200 г) – 55 грн, за кілограм сиру – 160 грн.

Бакалія:

-Ціни на бакалійні продукти, такі як крупи, макарони, цукор та борошно, протягом останніх тижнів залишаються стабільними. Спостерігається незначне подорожчання соняшникової олії. Середня ціна за кілограм гречки становить 55 грн, рису – 45 грн, макаронів – 28 грн, цукру – 22 грн, соняшникової олії – 65 грн.

Експерти прогнозують, що ціни на продукти харчування в Україні протягом 2024 року залишатимуться відносно стабільними, з можливим незначним зростанням у деяких категоріях.