• Головна
  • Новини
  • Визначено країни, які найактивніше закуповують українську кукурудзу

Визначено країни, які найактивніше закуповують українську кукурудзу

14.10.2024 10:23

Кампанія зі збирання кукурудзи в Україні проходить успішно. Зібрано 37% від запланованої площі. Врожайність вища за середній довгостроковий показник, але все ще не наближається до минулорічного рівня 5,16 т/га (5,46 т/га у 2023 році). На думку аналітиків УкрАгроКонсалт, показники врожайності значно покращилися, оскільки збір кукурудзи змістився в більш північні регіони.

Експерти також зазначили, що цього сезону відсутність дощів допомогла аграріям заощадити кошти на сушінні кукурудзи. Зараз вологість на полях знаходиться в межах 12-14%, що навіть нижче норми.

Тим часом, експорт кукурудзи знизився до 428 тонн у вересні порівняно з попереднім сезоном.

«Це пов’язано в першу чергу з високими перехідними запасами в минулих роках. Якщо подивитися на експорт у вересні до 2022 року, то 428 тис. тонн — практично втричі випереджає середні показники 2017-2021 років, коли у вересні в середньому було експортовано 155 тис. тонн», — заувадили аналітики.

Топ-3 лідируючі напрямки експорту у вересні: 

  • Італія;
  • Нідерланди;
  • Греція.

«Країни ЄС активно імпортують українську кукурудзу. За липень-вересень ЄС закупив 5,2 млн тонн кукурудзи старого та нового врожаю і 50% від цього імпорту було саме кукурудзи українського походження. Для порівняння, минулого сезону ЄС імпортував 4,6 млн тонн (46% з України)», — доповнили в «УкрАгроКонсалт».

Джерело: Agronews.ua

Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.