В Україні підвищились ціни на томати

02.09.2024 10:21

Тенденція до зростання цін на томати в Україні триває вже три тижні поспіль. На думку експертів ринку, основною причиною зростання цін на цю продукцію є досить швидке скорочення пропозиції цієї продукції на місцевих заводах. Крім того, багато фермерів втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів через несприятливі погодні умови.

За словами учасників ринку, попит на тепличні томати залишається високим через обмежену пропозицію, тому цього тижня виробники знову підвищили відпускні ціни. В результаті, ціни на ці овочі сьогодні знаходяться в діапазоні 40-55 грн/кг (0,97-1,34 дол. США/кг), що в середньому на 12% вище, ніж на попередніх вихідних.

В першу чергу, учасники ринку пов'язують поточну ситуацію з високим попитом на томати, який спостерігається вже третій тиждень поспіль. Водночас пропозиція на ринку цих продуктів поступово зменшувалася, частково через сезонні фактори. Вибірки в комбінатах були невеликими та нестабільними, а поставки з літніх теплиць або відкритих полів практично не здійснювалися.

Варто зазначити, що томати в Україні наразі продаються за середньою ціною в 2,4 рази вищою, ніж наприкінці серпня 2023 року. Водночас аналітики ринку не виключають можливості подальшого зростання цін у цьому сегменті, оскільки місцеві фермери скорочують вибірку.

Джерело: AgroNews

Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.