Україна почала активно продавати сири в ЄС

27.09.2022 12:59

Єврокомісія опублікувала показники зовнішньої торгівлі молочною продукцією за перше півріччя. На початку року продажі були незначними, але в липні-серпні ситуація суттєво змінилася, і тепер можна очікувати приємного річного результату. Головна причина такого успіху – привабливі ціни на українські товари та зняття торговельних обмежень з боку ЄС. Усе це сприяло значному збільшенню експорту українського масла, і можна припустити, що до кінця року Україна буде боротися за лідерство з поставок масла до ЄС.

Окрім уже зазначених причин, слід зазначити, що цього року кількість українських заводів, які отримали єврономер, зросла, і це призвело до збільшення не лише обсягів експорту, а й гравців ринку.

Туреччина також продемонструвала хороші експортні показники. Незважаючи на те, що ця країна більше відома як експортер молочного білка та імпортер жирів, за останній рік ситуація суттєво змінилася. Дика девальвація турецької ліри одночасно знизила попит на внутрішньому ринку і навіть розширила експортні можливості масла та сиру (так, ситуація схожа на українську).

В результаті Туреччина зараз є одним з основних постачальників молочної продукції в ЄС, тому до кінця року Україна буде змагатися з Туреччиною за лідерство в постачанні вершкового масла в ЄС.

Джерело: agravery.com