• Головна
  • Новини
  • Світова продовольча криза і заблоковані судна з українським зерном

Світова продовольча криза і заблоковані судна з українським зерном

12.08.2022 14:49

В Україні заблоковано 14 мільйонів тонн кукурудзи та 6 мільйонів тонн зерна. Що може спровокувати світову продовольчу кризу, близько 18 млн осіб будуть поставлені на межу голоду. 450 моряків зараз знаходяться у полоні Росії на 84 морських суднах, про це повідомляє директор Українського інституту морського права і безпеки Богдан Устименко. Він зазначив, що маються на увазі судна які зараз заблоковані Росією в українських портах.

“Це судна з усього світу, які плавають під прапорами інших держав, але вони на системній основі заходять до морських портів України. Те, що відбувається зараз – це не тільки геноцид Росії проти України, це також геноцид держав Африки та Азії, які є основними споживачами нашої сільськогосподарської продукції” – повідомив Богдан.

Саме такі злочинні дії Росії в Україні можуть спровокувати глобальну продовольчу кризу, зазначають юристи. Саме Росія зараз унеможливлює експорт зерна блокуючи українські порти, за даними Устименка, на сьогодні в Україні заблоковано понад 20 тонн зернової продукції. 

“Проблему, яка може спровокувати продовольчу кризу в усьому світі, можна вирішити військовими засобами, тому закликаю наших  іноземних партнерів надати нам необхідну зброю” – сказав Володимир Зеленський 

Також для допомоги Україні в експорті Європейська комісія оголосила про створення так званих транспортних «ліній солідарності».

Але розвідка Британії зазначає, що усі спроби українського уряду та західних партнерів не допоможуть вирішити питання реалізації постачання усіх зернових.

Джерело інформації: LB.ua