Пропозиція м’яса птиці значно перевищує попит

12.08.2024 10:26

Наразі пропозиція м’яса птиці значно перевищує попит. Водночас зростає собівартість виробництва продукції птахівництва. Це більше про виживання, ніж про розвиток бізнесу.

Про це заявив Юрій Яковлєв, заступник директора ТОВ «К-Агроінвест Трейд», в інтерв'ю журналу «Наше птахівництво», повідомляє agrotimes.ua

«До останнього року виробництво м’яса бройлерів поступово нарощували, збільшувалася кількість господарств, що вирощували птицю, попри те, що споживачів не ставало більше, ‒ зазначив він. ‒ Хоча останнім часом зросла й кількість переробних підприємств, а також підвищилося споживання готових м’ясо-ковбасних виробів».

Використання генератора коштує в кілька разів дорожче, ніж електроенергія з мережі. Отже, все це впливає на собівартість продукції.

«Світло в нашому господарстві вимикають на 12-14 годин на добу. Увесь цей час працюють генератори, щоб забезпечувати роботу системи мікроклімату в пташнику й інші виробничі процеси», ‒  уточнив Юрій Яковлев.

Цьогорічна спека також загострила ситуацію. Щоб запобігти тепловому стресу у птиці, необхідні додаткові заходи для підтримання нормальної вентиляції та температури в пташнику.

«У спеку кури гірше набирають вагу, бо більше споживають води і менше ‒ корму. Отже, наприкінці вирощування підприємство отримує меншу кількість м’яса, ніж  заплановано, ‒ зауважив Юрій Яковлев. ‒ Виходить, що затрати суттєво збільшуються, а кількість виробленої продукції зменшується. Тому чимало середніх і дрібних фермерських господарств, що вирощують бройлерів, нині замислюється щодо скорочення посадки птиці, виробничих пауз і взагалі припинення посадки птиці на вирощування на деякий час».

В компаніях зменшується кількість працівників-чоловіків і вони намагаються працевлаштувати якомога більше жінок. Однак Юрій Яковлєв каже, що деякі ділянки виробництва, такі як підйом туш і транспортування вантажів, неможливі без чоловічої сили.

«А багато інших виробничих процесів, де це реально, виробники намагаються максимально автоматизувати. Наприклад, наше підприємство нещодавно придбало європейське автоматизоване обладнання для обвалювання м’яса й надалі здійснюватиме автоматизацію, де це можливо», ‒ повідомив він.

Джерело: Agravery.com



Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.