• Головна
  • Новини
  • Нові акцизи на пальне в Україні можуть призвести до зростання цін на хліб, молоко та овочі

Нові акцизи на пальне в Україні можуть призвести до зростання цін на хліб, молоко та овочі

25.07.2024 10:19

Уряд України ухвалив закон про підвищення акцизів на пальне, який набуде чинності 1 вересня 2024 року. На думку експертів, це рішення призведе до зростання цін майже на всі споживчі товари.

В інтерв'ю УНІАН Дмитро Льоушкін, засновник логістичної групи «Прайм», зазначив, що компанії не зможуть ігнорувати зростання цін на паливо, особливо в умовах частих відключень електроенергії, коли багато підприємців використовують генератори.

«Кіловат енергії, вироблений генератором, коштує вдесятеро дорожче, ніж кіловат, куплений у держави зі звичайних електричних мереж», — зауважив він.

Експерти прогнозують, що найбільше зростуть ціни на енергоємні товари та послуги. До прикладу, хліб може значно подорожчати за ковбасні вироби, тому що на його виробництво витрачається більше електроенергії. Разом з цим очікується, що ціни на молочні продукти також зростуть через необхідність безперервного охолодження.

Водночас, за словами Льоушкіна, ціни на деякі овочі, такі як картопля та морква, також дещо зростуть.

Зазначимо, що відповідно до закону, ставки акцизного податку в Україні будуть підвищуватися поступово протягом чотирьох років. До 2028 року 1000 літрів бензину коштуватиме 359 євро, 1000 літрів дизельного палива — 330 євро, а 1000 літрів скрапленого газу — 70 євро.

Джерело: Agravery.com

Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.