На Україні може початися нестача хліба

07.08.2024 10:22

В Україні існує реальний ризик перебоїв із хлібом. Про це «Мінфіну» повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів та директор компанії «Київ Хліб» Юрій Дученко.

За його словами, в червні та липні основні виробники хліба в Україні працювали в мінус або нуль.

«Ціни на борошно за останні кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Якщо у квітні ми купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна 16−16,2 тисяч. Борошно у собівартості хліба — це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія та ін.) подорожчала з початку року більше ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали та ін. Тому необхідно підвищувати ціни на хліб на 15−20%. Якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися і в країні почнуться перебої з хлібом. Вже зараз низка підприємств на межі зупинки, дехто переходить на роботу в одну зміну», — зауважив Дученко.

За його словами, значне підвищення ціни на борошно пояснюється тим, що на внутрішньому ринку є обмежена пропозиція зерна другого сорту (тобто саме воно потрібно для виготовлення хліба). Багато продавців зберігають зерно в очікуванні більш вигідної ціни.

Крім того, у той час як деякі критично важливі об’єкти інфраструктури, такі як хлібозаводи, зазнали мінімальних відключень електроенергії в липні, борошномельні підприємства несуть значні витрати через відключення.

При цьому хлібозаводи не в змозі адекватно підвищити ціну на хліб відповідно до подорожчання сировини та збільшенню своїх витрат. В результаті виникає великий дефіцит грошових коштів, і компанії не можуть своєчасно погасити свої договірні зобов'язання.

Джерело: agronews.ua

Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.