Ціни на кавуни в Україні значно знизилися

08.08.2024 10:03

З початку тижня ціна на кавуни в Україні вже знизилася на третину. Про це повідомили аналітики проекту EastFruit.

Поліпшення погодних умов практично по всій країні дозволило українським виробникам кавунів продовжити активну роботу зі збору врожаю, і поставки цієї продукції на ринок збільшилися. Крім того, виробники всіх без винятку регіонів України почали збирати баштанні у великих кількостях як в центральному, так і в західному регіонах.

В даний час ціна кавунів на внутрішньому ринку впала до 3-8 грн/кг (0,07-0,19 дол./ кг), що в середньому на 30% дешевше, ніж в кінці минулого робочого тижня. Виробники пояснюють негативну динаміку цін різким збільшенням пропозиції цих баштанних на ринку.

За словами фермерів, ситуація ускладнюється тим, що більша частина пропозиції припадає на кавуни великого розміру, а попит на них дуже слабкий. Оптові компанії і роздрібні мережі зводять до мінімуму закупівлю цього виду кавунів, посилаючись на дуже низьку частку роздрібних продажів.

Якщо порівнювати ситуацію на ринку в Україні з іншими країнами зони моніторингу проекту, то ці продукти залишаються більш доступними тільки в традиційних Узбекистані і Таджикистані.

Варто відзначити, що в даний час українські кавуни в середньому на 60% дешевше, ніж на початку 2023 року. Крім того, галузеві експерти не прогнозують помітного поліпшення ринкових умов. На їхню думку, тільки власники високоякісних кавунів можуть підвищувати ціни, а пропозиція цього виду продукції на ринку дуже обмежена.

У той же час ціна на кавуни вагою понад 5 кг продовжить залишатися на низькому рівні, оскільки фермери спробують піти на поступки покупцям і прискорити темпи продажів вже наявної продукції.

Джерело: agronews.ua

Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.