Ціни на овочі в Україні: оновлення на 28 березня 2024 року

28.03.2024 13:50

Зміна цін:

Борщовий набір: ціни на капусту, моркву та буряк знизились на 10-15% порівняно з лютим 2024 року. Середня ціна за 1 кг капусти становить 15 грн, моркви – 12 грн, буряка – 14 грн.
Цибуля та часник: ціни на цибулю залишаються відносно стабільними – близько 20 грн/кг. Ціна на часник трохи знизилась – до 30 грн/кг.
Картопля: ціна на картоплю знизилась на 5-10% порівняно з лютим. Середня ціна за 1 кг становить 20 грн.
Помідори та огірки: ціни на тепличні овочі залишаються високими – близько 80 грн/кг за помідори та 60 грн/кг за огірки. Очікується, що з настанням сезону ціни на ці овочі значно знизяться.
Зелень: ціни на петрушку, кріп та зелену цибулю знизились на 20-30% порівняно з лютим. Середня ціна за пучок становить 10 грн.

Основними факторами які впливають на ціну:

-Сезонність: з настанням весни на ринку з'являється більше свіжих овочів з відкритого ґрунту, що призводить до зниження цін.
-Пропозиція: збільшення обсягів виробництва овочів українськими фермерами також впливає на зниження цін.
-Попит: війна та економічна ситуація в країні призвели до зміни споживчих вподобань. Люди частіше купують більш доступні овочі, що також впливає на динаміку цін.

Експерти прогнозують, що ціни на овочі й надалі залишатимуться нестабільними. Очікується, що протягом наступних кількох місяців ціни на сезонні овочі будуть знижуватися, а на тепличні – залишатимуться високими.
На вартість овочів й надалі впливатимуть такі фактори, як:
Сезонність, обсяги виробництва, попит з боку населення, економічна ситуація в країні. Важливо зазначити, що динаміка цін на овочі може відрізнятися в залежності від регіону України.

За даними Державної служби статистики України, у січні 2024 року середня ціна на борщовий набір (капуста, морква, буряк) становила 50 грн/кг, у лютому – 55 грн/кг, а у березні – 48 грн/кг. Найдорожчі овочі – це тепличні помідори та огірки.
Найдоступніші овочі – це сезонні овочі з відкритого ґрунту.