Зерно: експорт та динаміка цін в Україні з початку 2024 року

11.04.2024 14:37

Ринок зерна в Україні протягом 2024 року пережив ряд змін, що призвели до коливань цін та експортних обсягів. З початку року ціни на зерно демонстрували стійке зростання, сягнувши піку в лютому. Проте, у березні та на початку квітня спостерігалося поступове зниження цін, яке експерти пов'язують з сезонними факторами, збільшенням пропозиції на ринку та зміною геополітичної ситуації.

Взимку експорт зерна з України був високим, завдяки повному функціонуванню «зернового коридору». Це призвело до рекордних обсягів експорту та зменшення накопичення зерна в українських портах.
З початком весни кількість зерна відправленого з України за кордон й надалі залишається високою, але темпи зростання сповільнилися. Це пов'язано з низкою факторів, таких як: Зниження світових цін на зерно, збільшення конкуренції на світовому ринку, затримки з вивезення зерна через пошкодження інфраструктури.

З початку цього року ціни на зерно в Україні постійно зростали. Це було пов'язано з низкою факторів, таких як: зниження пропозиції зерна на світовому ринку через війну в Україні, збільшення попиту на зерно з боку країн-імпортерів, спекуляції на світовому ринку.
Весною ціни на зерно в Україні почали знижуватися. Це пов'язано з:

-Збільшенням пропозиції зерна на світовому ринку.
-Зменшенням попиту на зерно з боку країн-імпортерів.
-Зміцненням гривні до долара США.

Експерти прогнозують, що ціни на зерно в Україні й надалі залишатимуться нестабільними. Очікується, що протягом наступних кількох місяців ціна може трохи коливатися, але ймовірно, що вона не повернеться до рівня початку 2024 року.
На ціну зерна й надалі впливатимуть такі фактори, як:

-Війна в Україні.
-Погодні умови.
-Обсяги виробництва зерна в Україні та інших країнах світу.
-Попит на зерно з боку країн-імпортерів.
Важливо зазначити, що динаміка цін на зерно може відрізнятися в залежності від типу зерна, його якості та регіону України.

За даними Державної служби статистики України, у січні 2024 року середня ціна на пшеницю становила 8 500 грн/т, у лютому – 9 000 грн/т, у березні – 8 200 грн/т, а у квітні – 8 000 грн/т.
Найдорожча пшениця – це продовольча пшеница 1-го класу.
Найдоступніша пшениця – це фуражна пшеница 3-го класу.