Українські ціни на ріпак залишаються високими

19.07.2024 14:26

Стрімке падіння цін на ріпак, сою та соєву олію минулого тижня також знизило закупівельну ціну на ріпак в Україні, проте попит на ріпак залишається дуже високим.

У серпні ф’ючерси на ріпак на Паризькій біржі продовжували перебувати під тиском через падіння цін на нафту та соєву олію, і хоча ціни протягом місяця зросли, вони залишилися на тому ж рівні, що й минулого місяця – 467,25 євро/т або 509,5 дол./т, це те саме, що й минулого місяця, однак протягом цього періоду спостерігалося 10% то збільшення, то зменшення.

 
8 липня грудневі ф'ючерси на соєву олію в Чикаго впали на 7,3% до 998 доларів США за тонну, втративши спекулятивне зростання попередніх двох тижнів, але все ще на 3% вище, ніж минулого місяця.

За той самий період вересневі ф'ючерси на нафту марки Brent подешевшали на 2,4% до 83,8 долара за барель, що майже не змінилося порівняно з попереднім місяцем.


За цей же період листопадові ф'ючерси на канолу на Вінніпезькій біржі впали на 4,7% до 621 канадського долара за тонну і 454 доларів за тонну (-0,6% за місяць).

В Україні закупівельна ціна на ріпак, що поставляється в порти Чорного моря, знизилася на 300-500 грн/т до 21700-22200 грн/т або 470-475 доларів США/т, однак, очікуючи зниження врожаю сої та соняшнику через незвично спекотну погоду, виробники починають стримувати продажі в очікуванні зростання цін.

Ціна попиту на ріпак, що поставляється в ЄС, також знизилася на 10 євро за тонну в період з липня по серпень до 455-460 євро за тонну, проте пропозиції щодо наземних перевезень дуже низькі через цінову конкуренцію в портах Чорного моря.

Ціни на ріпакову олію в ЄС продовжують падати на тлі зростання поставок і вже нижчі за ціни на соняшникову олію. Ціни на соняшникову олію підтримувалися можливістю зниження врожаю в Україні та рф під час аномальної спеки.


Джерело: Agravery.com

Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.