Посуха в Угорщині змушує купляти кукурудзу в Україні

06.10.2022 12:15

Угорська асоціація фермерів MOSZ заявила, що останні 12 місяців імпорт кукурудзи в Угорщині склав 1 млн. т, що становить чверть її річної потреби. Через сильну посуху власний урожай сильно скоротився і змусив вдатися до купівлі кукурудзи в Україні.

 «Торічний урожай становив 6,5 млн т., Угорщина завжди була експортером кукурудзи, але цьогорічний урожай очікується найнижчим з 1970-х рр.» — повідомив Андрас Мар, заступник генерального секретаря MOSZ.

Країні необхідно близько 4.5 млн. т кукурудзи щорічно, а за теперішніх умов очікується лише близько 2.8-3 млн. тонн. З кукурудзи угорські виробники виготовляють корма для тварин, біоетанол та кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. За оцінками експертів, протягом найближчих дванадцяти місяців Угорщина імпортує ще мінімум 1,5 млн т кукурудзи з України .

У червні цього року Угорщина запропонувала  можливий маршрут для експорту українського зерна через свою територію, оскільки відправлення через традиційні маршрути Чорним морем було утруднено через військові дії. Більшість кукурудзи, що надійшла за цією схемою, за словами  Андраса Мара, купувалась угорськими переробниками, оскільки посіви на угорських полях були знищені посухою.

Джерело: agronews.ua