Переорієнтація агробізнесу України в умовах війни

13.09.2022 12:56

Сьогодні, з огляду на російське вторгнення, український агробізнес працює у надзвичайно складних умовах і демонструє гнучкість та ефективність. Переорієнтація фермерів здебільшого пов’язана з витратами на виробництво, каже Світлана Литвин з Українського клубу агробізнесу (УКАБ). Вирощування зернових стає все більш збитковим, оскільки вільний експорт морем неможливий. Крім того, подорожчало пальне та добрива.Тому у аграріїв зараз немає засобів для повноцінного посіву і вони бояться невизначеного майбутнього», – пояснює Литвин

На торговельних майданчиках агропродукції в Україні ціни на ріпак вдвічі вищі, ніж на пшеницю. Про це повідомляють самі аграрії: «Є багато проблем зі збутом пшениці. Прибутків уже майже немає, але аграрії хоча б хочуть окупити вкладені кошти», — каже Віктор Гончаренко, президент Спілки фермерів і приватних землевласників України 

В Україні достатньо потужностей для переробки насіння соняшнику на олію для експорту. До російського вторгнення половина світового експорту соняшникової олії припадала на Україну,  його експортували до 107 країн. Здебільшого до Європи. Зараз експорт відновлюється.
Завдання полягатиме в експорті рослинної олії з польських портів до третіх країн. Запланована потужність виробництва – 2 млн тонн олії на рік», –повідомив перший заступник міністра.

Нагадаємо, минулого тижня Україна та Польща підписали меморандум про будівництво трубопроводу для транспортування олії з України до Польщі.

Як підкреслює Тарас Висоцький, такого маршруту немає ніде в світі. Початок роботи транспортного коридору очікується на наступний рік.

Українські аграрії обирають олійні культури, також тому що, зрештою, незрозуміло, як «продовольча угода», досягнута в липні за посередництва ООН і Туреччини, працюватиме в майбутньому. Відтак аграрії все частіше сіють ріпак – вже засіяно 70% площ, соняшник та сою.

Джерело: видання DW