• Головна
  • Новини
  • Очікується, що ціни на повсякденні продукти в Україні зростуть на 30%

Очікується, що ціни на повсякденні продукти в Україні зростуть на 30%

04.09.2024 10:35

Цього літа українці були приємно здивовані асортиментом продуктів та відносно сприятливими цінами, але занепокоєні вереснем через підвищення акцизів на пальне, можливі відключення електроенергії, загрозу дефіциту хліба, різке зростання цін на каву в Європі та дорогі шоколадні цукерки.

Вересень та листопад 2024 року будуть смугасті та контрастні. Для овочів, таких як картопля, короткочасне падіння цін супроводжується зростанням, особливо на продукцію високої якості.

Не беручи до уваги прямий вплив війни на ціни, до звичайних чинників зростання додається багато інших, таких як підвищення цін на електроенергію, акциз на пальне, відключення електроенергії та перехід на генератори в харчовій та роздрібній торгівлі. Ініціативи та плани щодо підвищення податків і зборів у сільському господарстві та харчовій промисловості через брак досвіду та логістичні труднощі.

Спека сприяла зростанню цін на продукти харчування і продовжить впливати на цінники восени. Зрештою, нижчі врожаї призведуть до збільшення цін на корми та тваринницьку продукцію.

Хоча осінній врожай овочів дещо стабілізує ситуацію, НБУ очікує прискорення інфляції протягом наступних кількох кварталів, оскільки вплив минулорічного врожаю вичерпується, а операційні витрати зазнають подальшого тиску через перебої в електропостачанні та дефіцит робочої сили. Це посилюватиметься переглядом акцизів та негативним впливом літньої посухи. Водночас інфляція залишиться помірною на рівні 8,5% на кінець 2024 року.

Підприємці стверджують, що вони вичерпали запас міцності і що споживачі повинні бути готові платити на 20-30 відсотків більше за щоденні продукти харчування.

Джерело: AgroNews

Коментарі 0
Log In or Sign In to leave comment.