• Головна
  • Новини
  • Для покращення експорту ЄС необхідно субсидіювати виробництво залізничних вагонів-зерновозів

Для покращення експорту ЄС необхідно субсидіювати виробництво залізничних вагонів-зерновозів

20.09.2022 12:06

19 вересня в Україні відбувся круглий стіл «Grain exports from Ukraine», за ініціативи посольства Швеції, який був присвячений темі експорту зерна з України через сусідні країни, зокрема Словаччину. Метою заходу був розвиток альтернативних маршрутів експорту, а також полегшення ситуації з продовольчою безпекою в усьому світі.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що через погрози Росії заблокувати українські порти, з’явилась актуальна потреба розвивати наземні маршрути з України в Європу.

Міністр запропонував субсидіювати виробництво залізничних вагонів-зерновозів на заводах Польщі, Словаччині та Румунії  з метою забезпечення продовольчої безпеки. Адже це допоможе безперебійно транспортувати зерно залізничним транспортом.

«Для того аби ці маршрути були постійними й ефективно функціонували в ринковій економіці, потрібно зробити декілька речей. Зерно, яке відправляється Польщі, Словаччині, Румунії та Угорщині  має йти далі і переміщуватись. Сьогодні ми спостерігаємо гострий дефіцит потужностей по перевезенню. В Україні кількість залізничних зерновозів становить близько 24 тисяч, у той час як у Європі – 12 тисяч. Зрозуміло, що є гостра необхідність збільшити кількість таких вагонів», – зазначив Микола Сольський.

Міністр також наголосив, що завдяки  збільшенню логістики залізничним транспортом маршрути  стануть комерційними та конкурентоспроможними, а також це дозволить стримати інфляцію, пов’язану з продуктами харчування.

Джерело: minagro.gov.ua